• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Zijn alle verzekeringsuitkeringen eigenlijk belastbaar?

  Artikel geplaatst op: 19/05/2021, met categorie: Administratie , Belastingen


  Bron: Taxwin

  Sinds enkele jaren worden in Tax-on-web standaard fiches klaargezet in de bijlagen. Het gaat dan o.m. om loon- en pensioenfiches, uw woonkrediet, maar ook om attesten m.b.t. uitkeringen die de verzekeringsmaatschappij u uitbetaald heeft. Zijn alle verzekeringsuitkeringen eigenlijk belastbaar?

  Zijn alle verzekeringsuitkeringen eigenlijk belastbaar

  Tip!
  Bezorg uw boekhouder ook steeds al uw fiches (van aftrekbare kosten), zodat hij kan nagaan of alles correct is. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat bv. niet al uw aftrekbare giften door Tax-on-web klaargezet worden.

  Inlichtingen van verzekeringsinstellingen

  Zo’n fiche staat daar ook tussen, maar veel meer dan het aan u uitbetaalde bedrag staat daar echter niet op. Vindt uw boekhouder dus zo’n fiche tussen uw bijlagen in Tax-on-web, dan zal hij u daar wellicht gerichte vragen rond stellen.

  Omdat het een belastbaar inkomen is? Soms wel, soms niet… En net daarom zal u meer uitleg aan uw boekhouder moeten geven.

  Van uw autoverzekering

  Misschien ja… Mogelijk heeft u een schadegeval aan uw auto gehad en heeft u van uw verzekeringsmaatschappij een vergoeding ontvangen. Brengt u de kosten van die auto fiscaal in aftrek, dan is logischerwijze een ontvangen schadevergoeding m.b.t. die auto ook in dezelfde verhouding belastbaar als opbrengst.

  Het is niet van belang wanneer u die schade opgelopen heeft. Het hoeft dus niet per se om een ongeval tijdens de uitoefening van uw zelfstandige activiteit te gaan.

  Uw verzekering gewaarborgd inkomen

  Dekt de uitkering een inkomensverlies, dan is ze sowieso belastbaar. Is er daarentegen geen inkomensverlies verzekerd, dan is de uitkering enkel belastbaar als u de premie voorheen ook afgetrokken heeft als beroepskosten.

  Tip!
  Bent u verzekerd tegen inkomensverlies, laat de premie die u dan betaalt in elk geval aftrekken als beroepskosten.

  Nog vragen hierbij?
  Ons boekhoudteam staat voor je klaar!