• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Moet uw aannemer wel of geen btw aanrekenen?

  Artikel geplaatst op: 19/05/2021, met categorie: BTW , Facturen


  Bron: Taxwin

  Voert een aannemer ‘werken in onroerende staat’ uit aan een btw-plichtige klant, dan MOET hij factureren met ‘btw verlegd’. Tenzij die klant een kleine ondernemer is… Maar wat indien de aannemer deze regels niet toepast?

  Moet uw aannemer wel of geen btw aanrekenen?

  Wanneer moet uw aannemer zonder btw factureren (‘btw verlegd’)?

  Voor zgn. werken in onroerende staat?

  Inderdaad, dat is de eerste basisvoorwaarde om met ‘btw verlegd’ te kunnen factureren. Daarvoor is vereist dat de materialen op zodanige wijze vastgehecht worden, dat ze als het ware onroerend uit hun aard worden en naderhand niet zonder schade losgemaakt kunnen worden. Dat is bv. het geval bij de installatie van een cv-ketel, het leggen van een oprit, het plaatsen van een dak, …

  Aan een btw-plichtige klant?

  Dat is de tweede voorwaarde voor facturatie met ‘btw verlegd’. Het is nl. vereist dat u als klant op regelmatige basis (op maand- of kwartaalbasis) btw-aangiften indient. Uw aannemer zal u dan met ‘btw verlegd’ (zonder btw) factureren en u (uw boekhouder) neemt de verschuldigde en aftrekbare btw op in uw btw-aangifte.

  En wat als uw aannemer factureert mÉt btw i.p.v. zonder?

  Enkel terecht aangerekende btw is aftrekbaar! Heeft een aannemer met btw gefactureerd terwijl hij de ‘btw verlegd’ had moeten toepassen, dan kunt u die btw dus niet recupereren. Doet u dat toch, dan kan de controleur die aftrek verwerpen.

  Tegelijk bent u verplicht om dan alsnog de btw zelf af te dragen, zodat u dus twee keer btw betaald zal hebben! Ontvangt u een factuur voor werken in onroerende staat, bekijk dan meteen, vóór u ze betaalt, of ze in orde is voor de btw. Twijfelt u, contacteer dan uw boekhouder.

  Wanneer er ten onrechte btw gefactureerd is, moet u aan de aannemer vragen om u een creditnota en een correcte factuur te sturen, dus zonder btw.

  Wanneer moet uw aannemer met btw factureren?

  Bent u voor de btw een zgn. kleine ondernemer met een btw-nummer, dan mag u uw btw-nummer niet doorgeven aan uw aannemer. Hij mag u nl. niet factureren met ‘btw verlegd’, omdat u geen btw-aangiften op maand- of kwartaalbasis moet indienen.

  Wat als uw aannemer in dat geval factureert zonder btw?

  Vermits het uitdrukkelijke verbod om uw btw-nummer door te geven aan een aannemer in de wet ingeschreven is, zal de verschuldigde btw bij u als kleine onderneming nagevorderd worden!

  Wanneer er geen btw gefactureerd is, moet u aan de aannemer vragen om u een creditnota en een correcte factuur te sturen, dus met btw.

  Nog vragen hierbij?
  Ons boekhoudteam staat voor je klaar!