Verdeelrecht na erfenis of schenking: wat en waarop?
Artikel geplaatst op: 22/11/2021, met categorie: Administratie
Bron: Taxwin
Onverdeeldheid? 🧐
Na een erfenis of schenking komt het vaak voor dat een vastgoed in onverdeeldheid toebehoort aan meerdere eigenaars.
Denken we bv. aan de ouderlijke woning die door de kinderen geërfd wordt of het buitenverblijf dat aan alle kinderen geschonken wordt.
Elke mede-eigenaar kan dan vrij over zijn onverdeeld deel in de woning beschikken, zoals verkopen of schenken.
Overkopen! 🤓
Stel dat drie kinderen samen een woning van de ouders hebben geërfd of geschonken gekregen en een van die drie de anderen wil uitkopen.
In dat geval is niet het gewone registratierecht van toepassing dat 10% bedraagt in Vlaanderen (12% vanaf 01.01.2022) en 12,5% in Brussel en Wallonië, maar het zgn. verdeelrecht dat 2,5% bedraagt in Vlaanderen en 1% in Wallonië en Brussel.
Waarop 1% of 2,5%? ☝
Als één kind de twee andere uitkoopt, betaalt hij 2,5% (1%) op de totale waarde van de woning en dus niet op de waarde van 2/3 van de woning. Dat komt omdat daardoor de onverdeeldheid ophoudt.
Koopt een kind het 1/3 van de andere zodat hij eigenaar wordt van 2/3, dan betaalt hij slechts op dat 1/3 van de afgestane fractie omdat de onverdeeldheid niet ophoudt.
Samengevat
Koopt een van de kinderen de andere volledig uit, dan is het verdeelrecht (1% of 2,5%) van toepassing op de volledige waarde van het huis. Hier is geen sprake meer van onverdeeldheid.
Als de onverdeeldheid blijft bestaan na de aankoop, dan wordt het verdeelrecht berekend op het aangekochte deel 👍