• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Personenbelasting: online giften voortaan ook fiscaal aftrekbaar

  Artikel geplaatst op: 11/12/2019, met categorie: Belastingen


  Bron: Acerta

  U las het onlangs wellicht ook in de media: wie een schenking deed aan een erkende organisatie via een online platform als Paypal of Mollie, kon geen belastingvermindering krijgen omdat de erkende organisatie geen attest mocht opmaken. Gelukkig heeft de FOD Financiën dit via een nieuwe circulaire rechtgetrokken.

  Online giften zijn vanaf nu ook fiscaal aftrekbaar

  Voorwaarden belastingvermindering

  Belastingvermindering. U heeft recht op een belastingvermindering in de personenbelasting ten belope van 45 % van uw gift als uw gift voldoet aan een aantal voorwaarden.

  Erkende instelling. Zo moet uw gift gedaan zijn aan een (door de minister) erkende instelling. De minister van Financiën publiceert jaarlijks een lijst waarop de erkende instellingen vermeld staan die fiscaal aftrekbare giften kunnen ontvangen.

  Minimaal € 40. Om de belastingvermindering te kunnen genieten, moet u per instelling wel minstens € 40 doneren. Heeft u aan een erkende instelling in 2019 een gift van € 30 gegeven, dan stort u het best ten laatste in december nog eens € 10, want dan kost u dat na de belastingvermindering maar € 22 i.p.v. € 30.

  Begrensd. Uw fiscale vermindering kan niet meer zijn dan 10 % van uw totale inkomsten, na aftrek van uw kosten. Voor uw giften in 2019 kunt u sowieso maximaal een belastingvermindering genieten van € 392.200… 😉

  Fiscaal attest. U moet van die instelling ook een fiscaal attest krijgen. Normaal gezien krijgt u dat in de loop van 2020 voor uw giften van 2019.

  Online giften

  Belastingvermindering niet altijd aanvaard? Tot nu toe aanvaardde de fiscus niet dat er attesten afgeleverd konden worden voor giften betaald via een online betalingsplatform, bv. Paypal, Mollie of een crowdfundingplatform. De gift moest volgens de fiscus nl. rechtstreeks naar de rekening van de erkende instelling overgeschreven worden. Omdat de gift via een online betaalplatform eerst terechtkwam op het rekeningnummer van dat betaalplatform en daarna pas doorgestort werd naar de erkende instelling, mocht de instelling dus geen fiscaal attest uitschrijven.

  Probleem opgelost? Ja! Ook via een online betaalplatform betaalde giften geven voortaan recht op de belastingvermindering (circ. 2019/C/83, 04.09.2019) . Vereist is wel dat het brutobedrag van de gift, de door het platform ingehouden kosten en het nettobedrag terug te vinden zijn in de boekhouding van de vereniging.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *