• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Thuisbureau op kosten van je BV(BA)?

  Artikel geplaatst op: 12/08/2020, met categorie: Administratie , Covid-19 , Vennootschappen


  Bron: Taxwin

  Door het coronavirus heeft u de afgelopen weken van thuis uit gewerkt. U bent van plan om dat in de toekomst nog te doen. Uw thuisbureau heeft echter een opknapbeurt nodig. Mag uw BV(BA) die kosten dragen?

  thuisbureau op kosten van de bvba?

  Van wie is de woning?

  Is de woning van uw vennootschap, dan is zij het die moet instaan voor het onderhoud en de herstelling. Wilt u uw volledige interieur laten herschilderen, dan is de factuur dus voor uw BV(BA).

  Is het uw privéwoning waarvan u al dan niet een stuk verhuurt aan uw vennootschap, dan is het in principe aan uzelf om de schilder te betalen, zij het dat uw vennootschap als huurder in het voorkomende geval natuurlijk wel een deel van de kosten voor haar rekening kan nemen.

  Ook indien uw vennootschap vruchtgebruiker is, zijn de normale onderhouds- en herstellingswerken te haren laste (art. 605 BW) .

  Afschrijvingstermijn?

  In principe moeten duurzame werken afgeschreven worden in plaats van ze in één keer aftrekbaar te maken. Huurt uw vennootschap een deel van uw woning, dan moet u hiervoor kijken naar de huurovereenkomst.

  Is in de huurovereenkomst niet afgesproken dat u op het einde van het huurcontract uw vennootschap zal vergoeden voor de werken, dan moeten ze afgeschreven worden over de looptijd van het huurcontract.

  Is er wel een vergoeding afgesproken, dan is de afschrijvingstermijn gelijk aan de economische gebruiksduur van de werken (CBN-advies nr. 2016/6, 15.06.2016) .

  Is de btw aftrekbaar?

  Wordt uw woning voor 100% privé gebruikt, dan is de btw in het geheel niet recupereerbaar voor uw vennootschap.

  Wordt er wel een gedeelte beroepsmatig gebruikt, bv. 15% omdat u er ook een bureau heeft, dan is er bij een volledige herschildering in principe ook eenzelfde percentage van de btw recupereerbaar.

  Wordt enkel uw kantoor thuis herschilderd, dan is dat voor 100% beroepsmatig en is de btw dus volledig recupereerbaar.

  Kan dat tegen 6% btw?

  Is het pand ouder dan tien jaar, dan geldt bij overwegend privégebruik het tarief van 6% btw.

  Let op! Alleen als uw vennootschap niet btw-plichtig is, moet uw aannemer de btw (6% of 21%) effectief aanrekenen op zijn factuur. In het andere geval moet hij factureren met medecontractant en moet u (uw boekhouder) die 6% of 21% btw zelf opnemen in uw btw-aangifte.

  Samengevat

  Is uw BV(BA) eigenaar of vruchtgebruiker van het pand, dan vallen de werken volledig te haren laste, zelfs bij 100% privégebruik. Huurt uw BV(BA) een deel van uw privéwoning, dan kan uw BV(BA) enkel de werken aan uw bureau ten laste nemen.


  Interessant artikel dat wij graag delen met jou!
  Blijf je toch nog met enkele vragen zitten? Wij zijn er voor jou.