• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Hoe het ondernemersbloed tóch kruipt waar het niet gaan kan…

  Artikel geplaatst op: 27/01/2021, met categorie: In de kijker


  Onze eerste ‘klant in de kijker’ van 2021 werd toch wel een bijzonder artikel. Deze maand gaat het niet om één maar twéé klanten ineens! Beide ondernemers zijn ook nog eens zussen én ze hebben een heel speciale band met de zaakvoerder van ons boekhoudkantoor, Karin Beeckman.

  De foto verraadt het al, zeker? 😊

  Yep! Wij gingen up, close & personal in een heus moeder-dochters-interview! Of: hoe het ondernemersbloed toch maar mooi kruipt waar het niet gaan kan.

  Karin Beeckman - Elien Delmoitie

  ENNE… WIE IS WIE PRECIES?

  Helemaal rechts staat Elien Delmoitie, 30 jaar. Zij is samen met Philip en dolgelukkige mama van peuter George. Elien werkt als nachtverpleegkundige en runt een webshop in bijberoep. Bij Poppemieken vind je liefdevolle cadeaus voor (piep)jong en oud.

  Links van Karin staat Nienke Delmoitie, 24 jaar. Zij woont samen met Jonas en heeft nog geen kids. Of toch, jawel. Ze is trotse ‘dogmom’ van Bas. Daarnaast verwent ze als zelfstandig thuisverpleegkundige haar patiënten vol enthousiasme.

  Het moet gezegd: het werd een gezellige zoomsessie. Er werd vrijuit gebabbeld en veel gelachen. En o jawel, er vielen ook enkele traantjes… Maar beginnen doen we bij het begin.

  Hoe staan deze jonge onderneemsters in hun zaak? Wat drijft hen? En op welke verwezenlijkingen zijn ze vandaag het meest trots?

  Elien Delmoitie & haar ‘Poppemieken’

  “Op mijn webshop Poppemieken verkoop ik gepersonaliseerde geschenken“, begint Elien. “Eerst waren dat enkel babygeschenken, maar ondertussen is mijn gamma al meegegroeid: turnzakjes, rugzakken, baby’s eerste spaarpot… en ook toffe cadeaus voor meter, peter, oma en opa. Voor zowat iedereen, eigenlijk!

  Waarom ik dit doe? De aard van het beestje, denk ik. (lacht) Ik heb thuis niets anders gezien. Na mijn studie verpleegkunde ben ik ook een tijdje zelfstandig geweest in hoofdberoep. Maar om eerlijk te zijn, kreeg ik daar geen voldoening van. Veel te veel tijdsdruk. Toen ik mama werd, ben ik terug in dienst gegaan als nachtverpleegkundige. Toch bleef dat beestje kriebelen… en zo kwam Poppemieken er!”

  “Mijn webshop is mijn uitlaatklep en straalt helemaal uit wie ik ben. Ik zie graag iets groeien. Ik hou van mooie dingen creëren en mensen een warm gevoel geven. Elk item in Poppemieken kan je laten personaliseren met een naam of een tekstje erop. De bedrukking doe ikzelf. Omdat ik dat graag doe. En omdat het mij voldoening geeft als ik mensen zie lopen met spullen van mijn hand.

  Het meest fier ben ik op mijn splinternieuwe logo, gemaakt door tabdesign hier in Haaltert. Effe reclame maken mag toch, hé? Zij zijn gewoon de beste! Voor de lezers: shop local, beste mensen.”

  Thuisverpleegkundige Nienke Delmoitie

  Nienke is 6 jaar jonger, maar al even ambitieus. Zij trad heel bewust in de voetsporen van haar zus. “Sinds april 2020 ben ik zelfstandig thuisverpleegkundige. Dat is altijd al mijn droom geweest. Als student had ik mijn zus bezig gezien en ik wilde dat ook. Mijn dagelijkse ronde ligt vandaag tussen Wetteren en Aalst. Warme zorg nodig in die regio? Bel me gerust: 0493 91 85 47.”

  “Wat mij drijft? Mensen thuis gaan verzorgen en er een hechte band mee opbouwen, dat geeft me energie. Ik vind het ook geweldig om mijn eigen baas te zijn. Want ik weet wat het is om in een ziekenhuis te werken. En die onpersoonlijke rush, da’s écht niets voor mij. Ik maak graag tijd voor een babbel. En ja, de druk op onze schouders ligt inderdaad hoog. Maar nu ik nog geen kinderen heb, krijg ik het allemaal wel gebolwerkt.

  Ik ben vooral fier dat ik zo vroeg zelfstandig ben geworden. Daarvoor deed ik een paar jaar ervaring op bij CareTalents (uitzendwerk). Zo heb ik op korte tijd veel verschillende posten mogen doen, zalig! Tot ik voelde: de tijd is rijp. Nu draai ik als zelfstandige mee in het team van Thuisverpleging Linsy in Westrem. Heb ik toch nog dat voordeel van fijne collega’s ook!”

  Opgroeien onder de vleugels van een ondernemende moeder…

  Mama Karin luistert ondertussen vanuit haar zoomhokje met een trotse smile naar de uitleg van haar dochters. Elien gaf het al even aan: dat komt er dus van als je opgroeit bij een ondernemende moeder!

  Maar hoe was dat eigenlijk voor hen?

  Elien: “Goh, eerlijk? Confronterend. Ons mama was (en is nog altijd) van ’s morgens tot ’s avonds bezig met haar zaak. Wij waren vaak op onszelf aangewezen. Maar dat dwingt je wel om snel je plan te trekken.”

  Nienke: “Ik heb haar ook wel gemist, ja. En pas op, dat is niet erg! Maar soms had ik graag wat meer tijd gehad met mama. Ik weet wel dat ze zo hard werkte voor ons. Ze heeft de opvoeding van haar vier kinderen grotendeels op zich genomen, ook financieel. Wij hebben nooit iets tekort gehad. Chapeau!”

  Elien: “Ze was er niet, maar eigenlijk ook weer wel. Want ze werkte altijd van thuis uit. Dus als we haar nodig hadden, dan moesten we maar haar bureau binnenstappen. Op die manier was ze er dus wel altijd.”

  In stilte pinkt Karin nu toch een traantje weg… Dat dit interview een tikkeltje emotioneel kon worden, verbaast ons niet.

  Karin: “Ik weet wel dat het moeilijk lag. En ik apprecieer hen allebei des te meer, omdat zij nu wél een betere work-life balans nastreven. Mijn dochters kunnen héél hard werken, maar ze bakenen hun rustmomenten ook héél goed af. Dus misschien heeft mijn manier van werken daar dan voor gezorgd? Ik juich hun visie alleen maar toe.”

  Elien: “Die drang om te blijven gaan heb ik wel geërfd van jou hoor, mama. Als ik niet oplet, dan beland ik in datzelfde stramien.”

  Nienke: “En bij mij is het net omgekeerd!” (iedereen schaterlacht).

  Wat als je moeder óók je boekhouder is?

  Elien en Nienke zijn niet enkel ‘dochter van’, maar evengoed ‘klant bij’ Boekhoudkantoor Karin Beeckman. Wat als je moeder tegelijk ook je boekhouder is? Is dat een voordeel of zijn er ook minder leuke kantjes?

  Nienke: “Ik vind dat supergemakkelijk! Ik moet mama maar bellen of sturen via Messenger en ik krijg direct antwoord. We zijn altijd eerlijk met elkaar en ze zegt me waar het op staat. Dat ze zicht heeft op al mijn financiën, vind ik helemaal niet erg. Zij is juist diegene die me geruststelt. Tijdens corona, bijvoorbeeld, had ik het emotioneel best moeilijk. En ik was nogal geschrokken van de opstartkosten voor mijn zaak. Gelukkig had ik toen de beste boekhouder die er bestaat.”

  Elien: “Een financieel adviseur als moeder hebben is héél praktisch, ja. Al vond ik het toch effe minder leuk, toen ik had beslist om te stoppen als zelfstandig verpleegkundige. Toen was mama even meer boekhouder dan moeder. Want waarom zou ik ineens willen stoppen? De cijfers waren toch schitterend? Het duurde even voor mama echt doorhad wat ik wilde.”

  Karin: “Als moeder wil je toch altijd het beste voor je kind? En als boekhouder ook. Ik weet dat ik goed ben in mijn vak, dus als je je kinderen op dat vlak volledig kan ontzorgen… En wat ook zo super is: ze volgen mijn advies goed op. Ik heb inzicht in hun cijfers en zie alles wat ze doen met hun geld, maar uiteindelijk heb ik er geen controle over. Ik voel wel dat ze op het juiste pad blijven.

  Bij Elien mag ik de teugels al wat meer laten vieren dan bij Nienke, maar ik weet wel dat het goedkomt. Die persoonlijke begeleiding krijgt iedere klant bij ons kantoor, trouwens. Dus ik ben gewoon superfier op hen, op ons! Zij mogen doen waar ze supergoed in zijn, en ik ook.”

  Elien: “Wij zijn dan ook heel brave kindjes, hé!”

  Karin: “Heel verantwoordelijk en zelfstandig, ja. Maar euh… lag dat niet aan die bijzondere opvoeding?” (knipoogt opvallend).

  “Als boekhouder is het mijn missie om mijn klanten te laten groeien. The sky is the limit! Ik geniet van die transformatie bij ál mijn klanten. Dus ook aan mijn dochters zeg ik: doe maar. Ik ondersteun jullie maximaal!”

  Karin Beeckman, toegewijde boekhouder én moeder van vier

  Wat wensen deze womenpreneurs elkaar stiekem toe?

  Elien: “Voor mama hoop ik dat ze in de toekomst eindelijk eens wat minder gaat werken. Dat ze meer tijd neemt voor zichzelf, want die rust verdient ze wel. Aan Nienke wil ik zeggen dat ze niet dezelfde fout maakt als ik en in overdrive gaat. Dat ze goed inzet op die lokale naambekendheid en haar eigen ronde uitbouwt.”

  Nienke: “Mijn gouden raad voor mama is: congé is congé! Ze wil het soms té goed doen… Ja mams, neem dat maar aan van je 24-jarige dochter. En voor mijn zus ben ik heel blij dat ze nu iets doet met haar volle goesting. Ze maakt hele mooi, toffe spullen. Ik ben trots op haar en voorspel een mooie toekomst voor Poppemieken.”

  Karin: “Antwoord ik nu best als boekhouder of als moeder? (lacht) Als boekhouder is het mijn missie om mijn klanten te laten groeien en om het beste te maken van zichzelf en hun business. The sky is the limit! Ik geniet van die transformatie bij ál mijn klanten. Dus ook aan mijn dochters zeg ik: doe maar. Ik ondersteun jullie maximaal!”

  Interview womenpreneurs - Boekhoudkantoor Karin Beeckman

  Karin: “Als mama vind ik het zeker goed dat ze hun grenzen zo duidelijk aangeven. Soms voel ik die tweestrijd ‘boekhouder-mama’ wel… maar uiteindelijk doen ze waar zíj zich goed bij voelen. En da’s helemaal oké. Anderzijds heb ik Elien bijvoorbeeld ook al horen dromen, over een babywellness uitbaten. Dus ik wens haar alle groei toe, maar ik respecteer haar grenzen. Ik kijk al uit naar haar volgende stappen.”

  “En ons Nienke is ook een topmadam! Haar zie ik nog belanden in een leidinggevende rol. Ze heeft vroeger waardevolle ervaring opgedaan als hoofdanimator op het speelplein. Nienke is een goede coördinator, ze kan knopen doorhakken. Ik zie haar absoluut nog die weg opgroeien.”

  Je dromen nastreven? Ja… maar ondernemen is geen spielerei!

  Tot slot: welke gouden raad geven de dames graag mee aan andere ondernemers?

  Nienke: “Streef je dromen na! Laatst kreeg ik een bericht van een student die ook zelfstandig wil worden. Of ik hem een goede boekhouder kon aanraden? Ik stuurde terug: jazeker! Na de kennismaking met mama’s kantoor stuurde hij me terug. Hij was onder de indruk van de warme, losse en open sfeer. Dat ons mama niet aan haar eigen portemonnee denkt, hoor ik van vele klanten. En dat zeg ik dus niet omdat het mijn moeder is.”

  Elien: “Mijn gouden raad? Dat je gewoon de sprong moet wagen, zoals ik met Poppemieken. Ik heb vele euro’s geïnvesteerd, ja. Maar kijk nu hoe de webshop groeit en bloeit! Dat heb ik op voorhand wel goed besproken met mijn boekhouder, natuurlijk.”

  Karin: “Ook voor een bijberoeper is dat belangrijk. Juist, Elien? (Ze knikt). Deze raad voeg ík er graag nog aan toe: ondernemen is geen spielerei. Of je nu onderneemt in hoofd- of bijberoep, het is superbelangrijk dat je weet wat alles kost. Hoeveel netto je overhoudt van je bruto inkomsten. En dat je onderneemt met die kennis in het achterhoofd. Want anders is jouw zaak een hobby. En een hobby is wel leuk, maar het kost je uiteindelijk altijd geld.”

  Volgend jaar opnieuw? Noteer het alvast in jullie agenda!

  Inmiddels zijn we 2 uur verder in dit bijzondere moeder-dochters-interview. Dat ze op deze manier met z’n drieën nog nooit hebben gebabbeld, luidt het. Waar zouden ze vandaag over exact 1 jaar staan, mijmert iemand. Meteen wordt het interview van 2022 al in de agenda geprikt!

  Karin: “Ondertussen beloof ik plechtig aan mijn work-life balans te werken! Iets wat ik het voorbije jaar al een beetje heb geleerd. En dat terwijl er steeds meer nieuwe klanten bijkwamen. Ik heb nieuwe medewerkers aangenomen en een heel nieuwe manier van werken geïntroduceerd. In 2021 wil ik me focussen op mijn advies- en opleidingstrajecten via de KMO-portefeuille. Ik heb er alle vertrouwen in dat het me lukt!”

  Karin Beeckman - Elien Delmoitie & Nienke Delmoitie - zw

  Nienke: “En ik ga dit jaar voor een nieuw huisje in de regio Wetteren! Want ik wil vooral focussen op patiënten in de streek. Dus misschien nog een laatste oproep naar de lezers toe? Ben je of ken je iemand die dagelijkse zorg nodig heeft? Ik kom jou met veel plezier wassen, spuitjes geven, verzorgen na je operatie… noem maar op. Alles wordt geregeld via de mutualiteit en ook belangrijk om te weten: er is geen meerkost verbonden aan zelfstandige thuisverplegers.

  Elien: “Ook ik kijk uit naar een nieuw huis met een extra ruimte… voor een grote bureau of een echt winkeltje voor Poppemieken, waar ik mensen kan ontvangen. Dat zou mijn werk nóg toffer maken. Ik ben nu best wel tevreden van mijn workload, dat hoeft niet veel meer te zijn. Het is en blijft een bijberoep, hé. En die babywellness? Dat is voorlopig nog wishful thinking.”

  Karin: “Dat denk jij misschien…” (glimlacht met pretoogjes).

  Of hoe de rollen van moeder en boekhouder toch naadloos in elkaar overvloeien. Bedankt, dames voor dit openhartige gesprek. Véél succes in jullie business enne… see you next year!

  Kennismaken met ons boekhoudkantoor in Wetteren?

  Foto’s: Elien Delmoitie & Nienke Delmoitie

  Interview & tekst: Copywriter Myriam Beeckman