• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Het Vlaamse Welvaartsfonds: echt zo welvarend?

  Artikel geplaatst op: 14/10/2020, met categorie: Belastingen


  Het Vlaamse Welvaartsfonds - Boekhoudkantoor Karin Beeckman

  Bron: Taxwin Praxis

  De Vlaamse regering wil spaargeld activeren door een Welvaartsfonds. Hoe werkt dat precies? Wat kunt u ervan verwachten? Hoe zit dat met het fiscaal voordeel? En is het wel interessant?

  Het Vlaamse Welvaartsfonds

  Wat is het?

  Om de solvabiliteit van bedrijven te vrijwaren, heeft de Vlaamse regering het Welvaartsfonds opgericht. Dat fonds moet achtergestelde leningen en kapitaal verschaffen aan starters, innovatieve bedrijven en Vlaamse takken van internationale ondernemingen die zelfstandig willen worden.

  Concrete voorwaarden rond duurzaamheid of sociale eisen stelt de regering niet, maar ze kijkt wel naar de Vlaamse verankering en het ethisch handelen van het bedrijf.

  Participatiemaatschappij Vlaanderen levert € 240 miljoen, aangevuld met € 260 miljoen spaargeld van particulieren.

  Hoe werkt het?

  U koopt aandelen in het fonds, dat zo geld kan investeren in ondernemingen. In ruil voor uw investering krijgt u een belastingvoordeel: drie jaar lang een korting van 2,5%, met een maximum van € 1.000 in totaal.

  Als u bijvoorbeeld € 10.000 investeert, levert dat drie jaar lang € 250 op aan belastingen die u minder moet betalen.

  Er is ook een voordeel op vlak van de erfbelasting. Als u komt te overlijden, zal er slechts 3% erfbelasting geheven worden op de investering.

  Is het interessant?

  Het Welvaartsfonds doet denken aan het opgedoekte ARKimedesfonds. De Vlaamse regering richtte dat fonds in 2005 op om jonge ondernemingen te steunen. Een belastingvoordeel moest privébeleggers verleiden om in het fonds te stappen.

  Een aandeel in het fonds was € 250 waard, maar dat daalde naar € 81,88 door de waardeverminderingen bij de fondsen waarin ARKimedes gestapt was. Die waren belegd in bedrijven die hun doelstellingen niet konden waarmaken.

  Het ARKimedesfonds werd stopgezet. De beleggers genoten voor 90% van een Vlaamse staatsgarantie. De factuur van ruim € 45 miljoen was voor de belastingbetaler.

  Geen overheidsgarantie

  Bij het Welvaartsfonds is op dat vlak het risico groter, want er is geen overheidsgarantie.

  De vraag is dus wie spaargeld zal steken in een fonds met achtergestelde leningen (men staat dus als laatste in de rij als het misloopt), zonder kapitaalbescherming en met een beperkte fiscale vrijstelling van 2,5%.

  Wie risicokapitaal wil investeren, kan dat beter op de klassieke manier doen: via de beurs. Daar kunt u gemakkelijk in- en uitstappen. Bij een door de overheid beheerd Welvaartsfonds zal het minder eenvoudig zijn om eruit te stappen als u het geld zelf nodig heeft.

  Alternatieven?

  Win-winlening

  Daarnaast is er de versoepelde win-winlening, waarbij u zelf fiscaal vriendelijk geld kunt lenen aan een onderneming.

  Er geldt een maximumbedrag van € 75.000 voor wie de lening geeft en een plafond van € 300.000 voor het bedrijf dat ze ontvangt. Tot tien jaar is er voor de belegger een fiscaal voordeel van 2,5%.

  Als de lening niet afbetaald wordt, wordt eenmalig 40% van het geleende bedrag fiscaal aftrekbaar.

  Vriendenkapitaal

  Het concept van de win-winlening wordt uitgebreid naar kapitaal. Dat instrument zal ‘vriendenkapitaal’ heten.

  Dat laat toe dat gezinnen een fiscaal duwtje in de rug krijgen om met hun spaargeld te investeren in kmo’s.

  Dezelfde plafonds als bij de win-winlening gelden. Vijf jaar lang is er een fiscaal voordeel van 2,5%. Deze investering kan ook in een coöperatieve of een burgerinitiatief.

  Tip!

  Meer info over de win-winlening en het vriendenkapitaal vindt u hier:

  Nog vragen hierbij?
  Ons boekhoudteam staat voor je klaar!