• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Algemene corona update mei-juni 2021. Beetje duidelijkheid graag! 😉

  Artikel geplaatst op: 16/06/2021, met categorie: Covid-19


  Algemene corona update mei-juni 2021

  Dubbel overbruggingsrecht horeca

  Het Kabinet Clarinval bevestigt de verlenging van het dubbel overbruggingsrecht voor juni 2021, ook voor horeca waarvan de terrassen reeds geopend zijn.

  De terrassen zijn geopend sinds 8 mei en het is duidelijk dat er voor de maand mei en juni sowieso recht is op dubbel overbruggingsrecht voor de verplicht gesloten sectoren.

  Met andere woorden, de opening van een terras vormt voor de horecasector voor de maanden mei en juni geen beletsel voor het dubbele overbruggingsrecht.😁

  Fiscale fiches voor meewerkend echtgenoten

  Enerzijds heeft de overheid beslist dat meewerkend echtgenoten géén belastingen of sociale bijdragen moeten betalen op de uitkeringen overbruggingsrecht.

  Anderzijds staat in de nota dat “alle” zelfstandigen die het overbruggingsrecht ontvingen een fiscale fiche moeten ontvangen. Er zijn dus ook fiches verstuurd naar meewerkend echtgenoten die overbruggingsrecht hebben ontvangen in 2020. Grote onduidelijkheid bij alle fondsen en accountants… 🤔

  Dit wordt aangekaart bij de overheid. Er wordt ook nog onderzocht of deze bedragen wel of niet automatisch doorstromen naar Belcotax.

  Fiscale aftrekbaarheid VAPZ

  Het VAPZ is enkel aftrekbaar als alle bijdragen van het betreffende jaar ofwel effectief betaald zijn, tenzij er corona-uitstel is aangevraagd. Het VAPZ is niet aftrekbaar als er een of meerdere kwartalen vrijstelling of gelijkstelling zijn.

  Dit is altijd de regel geweest. We krijgen hier veel meer vragen over, omdat er veel zelfstandigen een vrijstelling hebben aangevraagd in 2020.

  Indien er niet voldaan is aan de voorwaarden (en er dus geen aftrekbaarheid is) staat op het fiscaal attest bij betaalde VAPZ-bijdragen “0,00 euro”, ook al heeft de zelfstandige een VAPZ-betaling gedaan. 😌

  Bron: Xerius

  Nog vragen hierbij?
  Ons boekhoudteam staat voor je klaar!