• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Afkoop studiejaren: overgangsregeling loopt af!

  Artikel geplaatst op: 13/02/2020, met categorie: Pensioenen


  Bron: Liantis

  Een zelfstandige ondernemer heeft een aantal mogelijkheden om zijn pensioen te verhogen. Via de ‘regularisatie van studiejaren’ kunnen studiejaren meetellen als ‘gewerkte jaren’ voor de berekening van het pensioen. Op die manier kan je het pensioenbedrag meestal verhogen. Let wel: dit zal er niet voor zorgen dat je vroeger met pensioen kan, maar heeft enkel gevolgen voor het pensioenbedrag.

  De voorwaarden van het systeem zijn op vandaag niet eenduidig. Er bestaat namelijk een oude regeling, een nieuwe regeling én een overgangsperiode die op 30 november van dit jaar afloopt. Waarom is deze datum van belang?

  • Tijdens de overgangsperiode hebben zelfstandigen nog de mogelijkheid om de studieperiode af te kopen volgens de ‘oude’ regels. Wil je gebruik maken van de ‘oude’ regeling, bijvoorbeeld omdat je niet aan de voorwaarden van de ‘nieuwe’ regeling voldoet, dan moet je dus vóór 1 december 2020 een aanvraag indienen.

  • Het einde van de overgangsperiode heeft ook een impact op de berekening van de bijdrage voor de afkoop van studiejaren in de ‘nieuwe’ regeling. Wil je nog genieten van het voordeeltarief van 1.529,96 euro per studiejaar, dan moet je jouw aanvraag dus vóór 1 december 2020 indienen. Daarna zal de kostprijs van de afkoop van studieperiodes volgens een actuariële methode berekend worden, wat doorgaans een stuk duurder uitkomt. De forfaitaire bijdrage wordt dan enkel nog toegepast als de aanvraag gebeurt binnen een termijn van 10 jaar na het behalen van het diploma.

  Anticipeer dus tijdig en bekijk samen met je boekhouder of het interessant is om studiejaren af te kopen en welke regeling het voordeligst is.

  Ook Liantis helpt je hier graag bij. Je kan via het sociaal verzekeringsfonds een aanvraag indienen die vervolgens aan het RSVZ wordt overmaakt voor de berekening. Nadien geven zij graag advies op maat over de raming en de kostprijs van het afkopen van studiejaren.

  Wil je vooraf al een eerste inschatting maken van jouw situatie? Dan kan je surfen naar www.mypension.be, waar je de kostprijs en de opbrengst van de afkoop van jouw studieperiode volgens de ‘nieuwe’ regels snel en eenvoudig kan simuleren.


  Vind je het moeilijk om hierin een keuze te maken? Kom dan gerust eens langs op kantoor. We denken graag met je mee.