Personeelstip! Het Vlaams Opleidingsverlof
Artikel geplaatst op: 10/07/2019, met categorie: Personeel & lonen
Bron: https://www.bizplus.be/
Medewerkers opleiden, bijscholen en herscholen is niet alleen goed voor de groei van jouw onderneming. Met opleidingskansen geef je je medewerkers ook de beste motivatie en appreciatie.
Dat heeft ook de Vlaamse Overheid goed begrepen. En daarom steunt ze werkgever en werknemer met het nieuwe Vlaams Opleidingsverlof.
Vanaf 1 september 2019 verdwijnt het Betaald Educatief Verlof (BEV) voorgoed en maakt het plaats voor zijn opvolger, het Vlaams Opleidingsverlof.

Wat is nieuw?
Het nieuwe stelsel voorziet max. 125 uur opleidingsverlof per voltijdse werknemer, per schooljaar.
We zetten de basisprincipes van het nieuwe stelsel op een rijtje:
- De betrokken werknemer werkt in een onderneming gevestigd in het Vlaams gewest;
- Betaalde afwezigheid van het werk gedurende het aantal uren opleiding;
- De gevolgde opleiding staat geregistreerd in de opleidingsdatabank Vlaamse Opleidingsincentives of is gekoppeld aan loopbaanbegeleiding;
- Bepaalde deeltijdse werknemers hebben geen recht;
- Afhankelijk van het tijdstip van de opleiding (tijdens of na het werk) en het soort opleiding gaat het om max. 80 uren, 100 uren , 120 uren of 180 uren;
- Werkgever ontvangt terugbetaling van 21,30 EUR per lesuur (bedrag schooljaar 2017-2018), ongeacht de werkelijke loonkost.
- Ten laatste 3 maanden na de start van de opleiding doet de werkgever een aangifte van de VOV via het WSE-loket. Per kwartaal wordt het opleidingsverlof geregistreerd met het oog op de terugbetaling.
Heb jij al een opleidingsplan voor je werknemers?
Bizplus, ondernemerscoach in sociale wetgeving, kan je hierbij helpen!