• ZIT JE MET EEN VRAAG?

 • Neem supersnel contact op!

 • Klik hier

 • Optimaliseer de doorrekening van je restaurantkosten

  Artikel geplaatst op: 09/09/2020, met categorie: Facturen


  Bron: Taxwin Praxis

  Optimaliseer de doorrekening van je restaurantkosten

  Restaurantkosten zijn fiscaal beperkt aftrekbaar
  > Is dat ook zo indien u deze kosten doorfactureert aan uw klanten?
  > Bij wie wordt dan de aftrek beperkt?
  > Wat zijn de spelregels?

  Restaurantkosten zijn slechts voor 69 % aftrekbaar bij u

  Indien u regelmatig op restaurant gaat met klanten en die kosten volgens afspraak mag doorrekenen, dan moet uw vennootschap in principe 31% van die restaurantkosten aangeven als zgn. verworpen uitgaven (VU).

  Voorbeeld

  Stel dat u de restaurantrekening van € 300 volledig aan uw klant doorrekent, dan geeft dat boekhoudkundig gezien een nulresultaat. Doordat u op 31% van deze kosten vennootschapsbelasting (venn.b.) verschuldigd bent, zal dat echter € 23,25 venn.b. kosten (€ 300 x 31% x 25%) en zit u na de belastingen met een verlies.

  Met andere woorden, op elke doorgerekende restaurantkost zal u nog steeds 7,75% (= 31% x 25%) venn.b. betalen (indien uw vennootschap in aanmerking komt voor het verlaagd tarief van 20% (op de eerste € 100.000 belastbare winst), dan bedraagt de venn.b. op de doorgerekende restaurantkosten 6,2% (= 31% x 20%).

  Tenzij…

  U mag restaurantkosten toch voor 100% aftrekken als ze op een onverbloemde wijze en voor hetzelfde bedrag aan de klant doorgerekend worden.

  U doet dat door de aard van de dienst, de naam van het restaurant en de datum van het etentje op de factuur te vermelden en een fotokopie van dat restaurantbonnetje toe te voegen (Comm. IB 53/165).

  Let op!

  Voor u komt een juiste doorrekening fiscaal neutraal uit. Uw klant daarentegen betaalt het gelag, want de doorgerekende kosten zijn dan wel maar voor 69 % aftrekbaar bij hem.


  Heb je nog vragen hierbij? Ons boekhoudteam staat voor je klaar! 😉