Hoe zit het nu? Alle coronamaatregelen, netjes samengevat! #covid-19
Artikel geplaatst op: 12/08/2020, met categorie: Covid-19
Bronnen: Xerius & Acerta
Onze zweetklieren worden dezer dagen zwaar op de proef gesteld, letterlijk en figuurlijk… De coronacijfers gingen opnieuw de hoogte in, net als de temperaturen. Maar wij houden jouw hoofd graag koel!
Voor jou verzamelden we het meest recente nieuws omtrent de coronamaatregelen en presenteren het nu zo klaar als een (ijs)klontje.
Federaal
1) Overbruggingsrecht
- Overbruggingsrecht verlengd tot 31/12/2020: énkel voor sectoren mét verplichte onderbreking
Bijvoorbeeld: evenementensector (en als dusdanig onder deze hoofdactiviteit gekend volgens de public search) blijven verboden tot september 2020, dus komen zeker in aanmerking (zij mogen wel activiteiten omvormen naar zomerbar, klein festival)
- Overbruggingsrecht voor sectoren die vrijwillig sluiten voor minstens 7 dagen in kalendermaand en mits bewijzen daling van inkomsten/omzet/ bestellingen… = geen verlenging na 31/08/2020
Fiscaal: Er is nu ook zekerheid dat dit vervangingsinkomen belast wordt aan 16,5%.
*De circulaire stelt wel voorwaarden aan het gunstige belastingtarief. Het bedrag van het overbruggingsrecht mag, samen met andere eventuele uitkeringen en vergoedingen, niet hoger liggen dan de netto-inkomsten die de zelfstandige de voorbije vier jaar uit de stopgezette activiteit behaalde. Is dat toch het geval, dan wordt het stuk boven die grens belast volgens de progressieve tarieven (Bron = De Tijd).
2) Relance-uitkering (overbruggingsrecht voor heropstart)
Tijdelijke maatregel ter ondersteuning van heropstart: verlengd tot 31/10/2020 (mogelijks verlengd tot 31/12/2020).
- Dit betreft de activiteiten die mogen hernemen en minstens tot en met 3 mei zwaar getroffen werden door sluitingsmaatregelen.
- De toekenningsvoorwaarden blijven dezelfde.
3) Tijdelijke ouderschapsuitkering
Deze wordt verlengd tot september 2020. Uiterlijke aanvraagdatum = 30/9/2020
4) Springplank als zelfstandige
Dit voordeel kan worden verlengd door moeilijkheid om activiteit uit te oefenen tijdens corona-crisis.
Bijvoorbeeld: Springplank 14/5/2019 tot 13/5/2020: kan met 5 m. worden verlengd tot 13/10/2020 (verlenging aanvragen bij RVA).
Uiterlijke datum van de verlenging = 31/12/2020
5) Tijdelijke werkloosheid en bijberoep
Versoepeling voor periode 1/2/2020 – 31/8/2020: inkomsten van zelfstandig bijberoep moeten niet worden aangegeven. Ze hebben geen invloed op bedrag daguitkering.
Kan tot 31/12/2020 indien ‘zwaar getroffen sector’ (lijst van RVA volgt nog)
6) Certificaat overdracht
Wanneer ondernemer uitstel van betaling heeft aangevraagd voor 20/1 en 20/2, kan overnemer niet aansprakelijk gesteld worden voor deze onbetaalde twee kwartalen.
Nieuws uit het subsidielandschap (Vlaanderen)
1) Tijdelijke bijkomende renovatietoelage voor de commerciële ruimte in Stad Antwerpen
Voor winkels en horecazaken in Antwerpen (maximum 400m2) is er nu een tijdelijke subsidie bij de aankoop van coronainvesteringen zoals kassaschermen, scheidings- en beschermingswanden, displays/telsystemen voor het respecteren van de social distancing-regels (geen handgel(houders), maskers, handschoenen etc.)
- Je krijgt 50% van factuurbedrag (exclusief BTW) terug met max. van 2.000 euro.
- De werken moeten uitgevoerd en gefactureerd zijn tussen 1 april 2020 en 31 dec 2020 en er is geen minimum investeringsgrens
- Enkel de uitbater of eigenaar-uitbater kan de toelage aanvragen
- Uiterlijk indienen op 30 juni 2021.
2) Mobiliteitssector
Ondernemingen uit de taxi-, de autobus-, autocarsector en de auto- en fietsdeelsector kunnen ook van overheidssteun genieten voor de investeringen en kosten van de voertuigen.
Wie komt in aanmerking? Aan welke voorwaarden ze moeten voldoen, vind je hier terug.
3) Zorgsector
In deze link vind je de voordelen van het RIZIV voor de zorgsector, aangepast aan de specificiteit van het beroep. Deze tegemoetkoming voor de zorgverleners wordt door het ziekenfonds uitbetaald, maar is misschien wel nuttig om naar je klanten door te sturen zodat ze er zeker gebruik van maken.
Ze maken een onderscheid tussen volgende categorieën:
- Zorgverleners die de patiënten thuis of in een privépraktijk zien, nl. thuisverpleegkundigen, artsen, kinesitherapeuten, logopedisten, vroedvrouwen, klinische psychologen en klinische orthopedagogen
- Apothekers, audiciens, opticiens, bandagisten, orthopedisten, medische huizen en revalidatiecentra
- Diëtisten, ergotherapeuten, podologen en orthoptisten
- Tandartsen, artsen-specialisten in de stomatologie en de otorhinolaryngologie
4) Digitale transformatieprojecten
Deze nieuwe subisidie gaat van kracht vanaf september.
Ondertussen weten we ook al dat de kostprijs van de externe dienstverlener minstens 10.000 euro moet zijn, indien je de combinatie wil gebruiken (dienstverlener + eigen personeel).
Doe je enkel beroep op een externe dienstverlener, bedraagt de investering minstens 20.000 euro.
De subsidie gaat dus vooral om het inkopen van digitale kennis die je helpt je bedrijf te transformeren. Een externe dienstverlener is verplicht om een aanvraag in te kunnen dienen.
5) Vlaams beschermingsmechanisme – steunbedrag van 7,5 %
En verder is er ook nog extra steun voor ondernemingen met omzetverlies in periode 1 augustus tot 30 september.
De Vlaamse regering heeft op 7 augustus beslist om bijkomende steunmaatregelen te voorzien voor ondernemingen die tussen 1 augustus en 30 september hun omzet zien dalen met tenminste 60 %. Deze daling van de omzet (met 60 % of meer) wordt vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Er is gekozen om geen forfaitair bedrag ter beschikking te stellen maar om een steunbijdrage te voorzien in functie van de omzet. Bovendien wordt de steun geplafonneerd tot maximum 15.000 euro.
De steunbijdrage is als volgt:
• 7,5 % van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar;
• 3,75 % (halvering subsidie) voor:
>>> zelfstandigen in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen heeft tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro en geen betrekking uitoefent als die 80 % of meer bedraagt van een voltijdse betrekking;
>>> bedrijven die nu minder openingsdagen tellen dan in de periode augustus – september in 2019.
De aanvraag voor deze bijkomende steunmaatregelen zal kunnen vanaf oktober.
Er gelden nog bijkomende regels:
- ondernemingen die door de recent verstrengde maatregelen (vastgelegd in de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli of opgelegd door de gouverneur van Antwerpen) verplicht zijn gesloten, kunnen een voorschot vragen van maximaal 2.000 euro (daarover zal VLAIO later nog communiceren);
- ondernemingen die regelmatig maaltijden aanbieden of traiteurszaken kunnen alleen een bedrag van 3.000 euro of meer krijgen als ze werken met een geregistreerd kassasysteem (witte kassa);
- ondernemingen die sinds de start van de coronacrisis nog steeds verplicht gesloten zijn, zijn uitgesloten (omwille van het feit dat deze ondernemingen nog steeds gebruik kunnen maken van dagpremie van 160 euro per dag)
Meer informatie over de voorwaarden van deze maatregel vind je op VLAIO.be.
Stijgt de warmte naar je hoofd? Of wordt het heet aan je voeten?
Wij zijn er voor jou. Stel al je vragen gerust aan ons. 🙂