• ZIT JE MET EEN VRAAG?

  • Neem supersnel contact op!

  • Klik hier

  • Alles na 7 jaar naar de prullenmand?

    Artikel geplaatst op: 02/10/2019, met categorie: Administratie , Facturen


    Bron : Taxwin Praxis Accountants

    Nu jouw boekhouder de jaarrekeningen van 2018 opgesteld heeft, wil je de archieven opruimen. Volgens jouw collega mag je alles weggooien na 7 jaar. Is dat echt zo of zijn er uitzonderingen? Waar moet je op letten?

    Algemene regel is 7 jaar

    Zowel voor de administratie belastingen als voor de btw moet je alles 7 jaar bijhouden. In principe moet je die 7 jaar tellen vanaf de eerste dag van het (boek)jaar na dat jaar waarin de boekhouding afgesloten is of de stukken opgesteld zijn.

    Maar dit hou je wél bij!

    Er zijn 4 uitzonderingen die NIET naar de prullenmand mogen:

    1/ Investeringsfacturen moet je bewaren tot 7 jaar na het jaar van de laatste afschrijving.

    2/ Breng je in een aangifte een fiscaal overgedragen verlies in mindering, dan moet je de boekhouding van het jaar waarin dat verlies zich voorgedaan heeft, bijhouden zolang de aangifte waarin je het verlies in aftrek neemt, nog gecontroleerd kan worden.

    3/ Alle stukken i.v.m. onroerende goederen moet je 15 jaar bijhouden. De afgetrokken btw op onroerende goederen kan immers gedurende 15 jaar herzien worden.

    4/ Bij verhuur van onroerende goederen met btw-optie bedraagt de herzieningstermijn 25 jaar en bedraagt de bewaringstermijn van de betreffende facturen dus 25 jaar.

    Postinterventiedossier (PID)

    Heb je een onroerend goed in jouw vennootschap, dan moet je er rekening mee houden dat je een PID moet bijhouden. Je hebt dat namelijk nodig bij een eventuele verkoop.

    Het PID is eigenlijk een map waarin je een aantal belangrijke documenten verzamelt, o.a. alle vergunningen, adviezen, keuringen, plannen e.d. Houd dus steeds alle documenten bij voor je PID-dossier.


    Twijfel je over bepaalde documenten? Meer weten over het PID-dossier?